Vägen till mästerskap

Vill du berätta en längre historia om din väg till SM eller till ett stort mästerskap? Maila text o bilder till webmaster@vasbybrukshundklubb.se


Emma Torsell med Lyxz och Molly

2021 tävlade Molly två stycken SM

Molly är min första hund och jag hade ingen aning om "hundvärlden" utan hade bara tänkt mig en liten sällskapshund. En liten vovve som kunde hänga med mig överallt och då var inte min tanke träningshallar, brukshundklubbar och tävlingar. Utan på restauranger, resor och andra saker i mitt liv.

Men även om jag inte visste något om hundar så förstod jag att en valpkurs kanske vore bra att gå. Jag tackar varje dag att det var just Sofia Angleby jag träffade på den valpkursen. Hennes sätt och kunskap fick mig mer intresserad av hundträning och jag märkte även ganska snabbt att Molly var otroligt lättlärd.

Efter något år med träning lite till och från för Sofia drog hon men mig till mitt första besök i en hundhall för att testa på agility. Där träffade jag min nuvarande tränare i just agility Heidi. Det var nog här mitt framtida tävlingsintresse startade.

Jag började träna mer regelbundet vilket resulterade till min första start i en blåbärstävling som var i februari 2017. Det gick bra och vi var fast!

Sen har det rullat på med träningar inom agility, rallylydnad, freestyle, lydnad och nose work. Idag har Molly hunnit med att starta i både nose work och lydnad, tävlat sig upp till mästarklass i rallylydnad med diplom, kvalat upp till högsta klassen i freestyle där hon även tävlar TtM och HtM. Hon tävlar även klass 2 i agility inkl lag. Utöver det har hon slagit igenom som hundskådis där hon bl.a. spelat Lady i Julkalendern Mirakel 2020, är aktuell som Ninjo i Miniagenterna på SVT, spelat Salami i Bert, Talang 2021 och Janne i filmen Snälla Kriminella. Sen har hon haft flera statistroller och synts i massa reklamfilmer både i Sverige och internationellt. Nu ska hon till Spanien för att gå en modevisning och spela in en amerikansk reality show. Tänk så mycket kul hon tar mig med på.

Till SM 2021 hade både hennes freestyle och agilitylag lyckats kvala till SM

I freestyle tävlade lag PyttEliten i SM som gick i Kungsör, laget består av Molly och Lyxz. Lyxz matte är Sofia, alltså samma person som jag träffade på min allra första valpkurs med Molly. Vi har alltså häng i åratal nu och tävlar numera tillsammans. Vi lyckades knipa en 3:e plats och ett brons i december 2021. I agility tävlade hon med pudelsyrran Bubbel och lagkamraterna Malte och Noppe på S  som gick på Gotland. Det var en riktig utmaning. Vi gick vidare från första loppet men det blev ett tufft sista och avgörande lopp som resulterade i en disk för vårt lag. Men det var tufft för alla lag då det bara var 1 av 25 lag som tog sig runt och det delades bara ut ett guld.

Jag kan inte med ord beskriva hur lycklig jag är att lilla Molly tar med mig på alla dessa äventyr och alla underbara människor jag lärt känna genom åren i hundvärlden. Jag har nästan helt bytt klackar och handväskor till hundförarkläder och belöningsväskor. Men inte helt :)

/Emma


Sandra Gisslar & Myx 

Mitt lydnadsintresse kom i samband med den riesenschnauzer jag köpte som tonåring år 2000. Vi tränade på grusplaner på kvällarna för jag kände ju ingen på brukshundklubben och vågade därför inte träna bland de andra duktiga ekipagen. Tävla gjorde vi bara någon gång men utan några som helst fantastiska resultat. Det var först med min blandras Assar, som jag skaffade några år senare, som mitt tävlande tog fart på riktigt. Assar som jag bara skulle starta i lydnadsklass 1 för skojs skull kämpade oss upp till ett Lydnadsdiplom i dåvarande klass 3. Jag vill minnas att det tog sisådär en tre år och 15 starter för att få det sista förstapriset och den dagen glömmer jag aldrig. Jag vet inte om jag var dålig på att träna hund då eller om jag bara var envis som en åsna men tålamod är något jag skaffade mig på den resan ;) Efter den tävlingen fick Assar bli rallylydnadshund, en sport som passade honom som individ mycket bättre.

Under alla dessa år sneglade jag på alla duktiga ekipage i elitklass (som det hette då) och kände att DIT vill jag komma. 2014 skaffade jag mig, efter en väns tips, en kelpie. Det var lite som att byta från veteranbil till sportbil och jag fick tänka om i min träning. Kelpien, Myx som han heter, visade sig besitta både energi och samarbetsvilja och vi började klättra uppåt i klasserna. Plötsligt var jag framme vid mitt mål. Vi startade i elitklass! Kan fortfarande minnas samlingen på morgonen på den klubb jag skulle tävla på hur magiskt det var att ropas upp i elitklass. Att tävlingen sen gick katastrofdåligt var helt oviktigt, vi var ju där. Men så småningom hann ju verkligheten ikapp, klart vi ville ha ett championat. Det var ju något i min värld helt ouppnåeligt men visst skulle vi försöka. Sagt och gjort, några tävlingar senare satt jag där med en Lydnadschampion till hund. Lyckan var total!

I samma veva sökte jag till SBKs Talangtrupp i lydnad och kom med både 2017 och 2018. Helt nya erfarenheter där vi som deltagare har fått kliva ur vår "comfort zone" genom att bli både granskade i minsta detalj och genom att få träna på att prestera under press. Tufft men mycket utvecklande både för mig och Myx.

Under 2018 kvalade vi även in till SM i lydnad vilket kändes för mig helt overkligt. Det är nog fortfarande lite overkligt. Kanske är det ingen ”big deal” för många men minns ni, 15 tävlingar i klass tre innan LP, då är man rätt tacksam för ett SM!

Att få se den svenska lydnadseliten på nära håll är fantastiskt, att själv få vara en av de tävlande är magiskt och jag önskar att alla hundträningsfantaster någon gång får uppleva känslan av att kliva in med sin hund på ett stort mästerskap.

Under mina två tävlingsdagar på SM hade vi härlig känsla och även om vi drog på oss några fel i den sista ringen som kanske kostade oss den där åtråvärda finalplatsen så känner jag mig som en mycket starkare förare framförallt genom vetskapen att ha klarat både den egna pressen men också genom att Myx har klarat miljön utan några större bekymmer trots att fyra ringar var igång samtidigt. Vi landade med ett förstapris i kvalet på 27:e plats av 70 deltagare men kom inte vidare till final. Men vi kämpar på såklart och redan nu är vi kvalade för SM-2019.

Tack Väsby Brukshundklubb för att ni tror på oss!
Vänliga hälsningar Sandra Gisslar