Nybörjarkurs i NoseWork (Startar 5/9)

Behållare och inomhus

KURSBESKRIVNING.

NoseWork är en hundsport där hunden får använda sitt främsta sätt sinne, luktsinnet. Hunden skall hitta en
doft i olika miljöer och tala om för sin människa, att här är den. NoseWork är en rolig lek som stärker
hundens självförtroende och samarbetet med föraren. Hund och förare blir ett team som både kan träna och
tävla tillsammans, i denna roliga hundsport. I nybörjarkursen börjar vi med det godaste godiset i papplådor, för att sedan göra inomhussök. En och en hund ensam i sökområdet, medan övriga hundar får vila och vänta på sin tur.
Alla hundar oavsett mentalitet, skall i lugn och ro, få göra sina sök utan att andra hundar är i sökområdet. Man kan låta
hundarna vänta i bilarna eller i burar. Däremot skall alla deltagare titta på alla sök, då vi lär av varandra.

OM INSTRUKTÖREN

Elisabeth Andersson är certifierad SNWK Instruktör och auktoriserad Doftprovdomare. Hon tävlar i NW2 i TSM och NW1 i TEM, med sin lagotto Flisan. De tävlar även i Lydnad och Rallylydnad. De tränar också en del spår och viltspår, även lite specialsök.

FÖRKUNSKAPER / KRAV

Inga förkunskaper behövs. Hunden skall dock vara vaccinerad enligt SKKs riktlinjer.

Måndagar 17.00-19.00
5/9, 12/9, 19/9, 26/9 och 3/10

VAR

Väsby Brukshundklubb. För vägbeskrivning se www.vasbybrukshundklubb.se Parkering finns alldeles intill klubben. Goda rastningsmöjligheter finns intill klubben.

MEDTAG TILL HUNDEN

Fast halsband eller sele. Koppel eller flexikoppel som bara används under söken, samt massor av smått och mjukt godis. Vattenskål samt bur eller något att ligga på. Den kan även ligga i bilen och vila mellan söken.

LÖPTIK

Kontakta mig om ni har löptik för mer info.

KURSAVGIFT

1800:- inklusive medlemskap i Väsby Brukshundklubb.

ANMÄLAN

Anmälan till kursen sker via Studiefrämjandet och hemsidan Väsby brukshundklubb. Max 6 deltagare. "Först till kvarn" gäller.

Elisabeth Andersson, elisabeth_98@hotmail.com, 0730-454845

Varmt välkommen!

Elisabeth

Markeringskurs (Startar 27/9)

Vi har lyckats få populära Michael Hedman från Stock Hundutveckling, till Väsby BK för att hål la en markeringskurs, för oss. Man jobbar på kursen med Röd Kong, oavsett om man skall jobba med NW eller specialsök. Resultatet blir detsamma.Kursen kommer vara inomhus om 3 ggr och 3 timmar per tillfälle.

Var: Väsby BK
När: tisdagar 27/9, 11/10 och 25/10.
Tid: 17.00 - 20.00 varje tillfälle.
Krav: Medlem i Väsby BK.
Att ha med: Röd kong, mellan eller small och massor av gott mjukt godis.
Max deltagare 8 st.
Kurskostnad: 1900:-

Några ord från kursledaren, Michael Hedman inför kursen.

Lär din hund en passiv markering.

En passiv markering är användbar när jag vill ha ett tydligt utpekande vid olika specialsök,
(NW är en sorts specialsök), samt vid spårarbete. Den passiva markeringen har inledningsvis inget med vad hunden hittar, men med en rätt inlärd markering, så länkar man markeringen med det fynd hunden hittat. Fördelen är att hunden alltid  markerar på det sättet jag som förare valt och jag som förare, behöver inte fundera på om hunden hittat det den söker eller ej. En rolig dressyr som dessutom ger föraren en chans att öva timing och verkligen utveckla sitt positiva  belöningssystem tillsammans med hunden.

Viktigt är att jag som förare lärt hunden ett ord, som innebär att nu blev det fel, så nu blir det ingen belöning  bestraffningssignal). Ordet skall hunden uppfatta som "nu gör vi om och rätt" så belöningen kommer.

Som förare får du gärna tänka igenom hur du vill att markeringen skall se ut, såsom hundens placering från fyndet, om hunden skall stå, sitta eller ligga. Detta bestämmer du som förare och inte hunden.

Elisabeth Andersson, elisabeth_98@hotmail.com, 0730-454845